Fort 4 vanaf 2000; activiteiten in het fort

12/02/2009

2000 Stad Mortsel neemt FORT4 terug over

Op 30 augustus 2000 ontving toenmalig burgmeester Willy Dehaen de sleutels van het fort uit handen van luitenant-kolonel Simoens.

Het stadsbestuur van Mortsel wenste in de eerste plaats dit gebied terug te geven aan de inwoners.  Ze wil dit doen met het behoud en waar mogelijk en nodig het herstel van het historisch erfgoed.  Ook het groene karakter moest bewaard blijven: een parkgebied waarvan iedere bezoeker volop kan genieten.

Om deze plannen in goede banen te leiden werd een “Masterplan” opgesteld.

 

masterplan: creatieve kazerne en stedelijk park

Het veiligstellen en ontwikkelen van deze uitzonderlijke site in het hart van de stad is een opdracht voor vandaag en een uitdaging voor de toekomst. 
De opdracht voor vandaag is het vastleggen van keuzes voor herbestemming, restauratie, beheer en ontsluiting van de site. 
De uitdaging voor de toekomst is het vasthouden aan deze keuzes en het continueren van het project.   
Aan Dirk Arts, projectconsultant bij Zanzibar bvba, werd gevraagd om een onderbouwd advies te formuleren voor culturele invulling en beheersvormen voor FORT 4. 
Edith Vermeiren, architect bij Erfgoed & Visie bvba, kreeg de opdracht om een masterplan voor de site te ontwikkelen.
De resultaten van deze beide studies worden in deze nota voorgesteld. Met de link hieronder kan je de conceptnota downloaden.

 

Link naar conceptnota masterplan: http://www.mortsel.be/productgroep/1574/default.aspx?_vs=0_N&id=3938&pg=4222


Activiteiten in Fort 4:

Fort 4 – Monumentenstrijd (2006)

Fier op FORT 4. 

Dat was de slogan waarmee Mortsel de Monumentenstrijd wilde winnen. Iedereen werd opgeroepen om te stemmen voor FORT 4. Dat kon via de website, sms of telefoon en dat tot en met 17 september 2006.

Maar het heeft niet mogen baten …

Mortsel werd niet verkozen en mocht niet naar de volgende ronde.

Desalniettemin zijn dank zij deze campagne het FORT en Mortsel meerdere keren in de belangstelling gekomen.

affiches met Zsofi Horvath en Dimitri Leue

 

Monumentenstrijd’ is een project van de VRT over ons onroerend erfgoed, zeg maar: landschappen, monumenten, archeologische sites enz. Met verschillende TV- en radioprogramma’s en een website wordt het Vlaamse erfgoed op de verschillende netten uitgebreid belicht. Het uiteindelijke doel van Monumentenstrijd is de verkiezing van een restauratie- of herstelproject dat nadien op een belangrijke financiering mag rekenen

Zo’n vijf jaar geleden heeft het stadsbestuur een ‘Masterplan FORT 4’ ontwikkeld voor de restauratie van de historische gebouwen en de verdere ontwikkeling als park. De stad heeft de vorige jaren geïnvesteerd in de restauratie van het fort en het landschappelijk herstel, met steun van o.a. de Europese Unie en het Vlaamse Gewest. De eerste resultaten van de restauratie zijn zichtbaar.

Momenteel wordt de restauratie van het inkomgebouw van het reduit voorbereid. Er komt ook een onthaal- en bezoekerscentrum, dat een toeristische meerwaarde zal betekenen voor FORT 4. De bomvrije gang wordt na restauratie ingericht met een permanente tentoonstelling over FORT 4 en over de Brialmontfortengordel. De voormalige wachtlokalen worden ingericht met een infobalie en met sanitair voor wandelaars, fietsers en recreanten. Er wordt een permanente wandeling bewegwijzerd langs de historische gebouwen van het domein. Fietsers die de Brialmontfietsroute volgen, zullen via een korte omleiding een interessante stopplaats hebben.

Niet verwonderlijk dus dat de stad Mortsel zich met FORT 4 kandidaat heeft gesteld voor de Monumentenstrijd. Een onafhankelijke jury van deskundigen heeft de meer dan 400 ingediende projecten streng beoordeeld en op 22 augustus kregen we het goede nieuws dat Mortsel tot de 30 geselecteerde projecten behoort! Voor de jury waren drie aspecten heel belangrijk: de historische waarde van het fort, de ontwikkeling van het park en de sterke publiekswerking, mede gekoppeld aan de sterke samenwerking met creatieve en culturele organisaties.

Fort Transit – Augustus (jaarlijks)

Deze zomer verwennen we de thuisblijvers met een blik op de wereld. Gedurende vier woensdagen in augustus halen we het beste uit de vier windstreken naar FORT 4 onder de noemer Fort Transit. Dit jaar kozen we voor de meest swingende feestmuziek die we konden vinden, want de zomer is al kort genoeg.

5-08-2009
12-08-2009 19-08-2009 26-08-2009 Transit  

Fort 4 Monument; Wandelgebied

Rond 1850 wordt Antwerpen het brandpunt van de Belgische landsverdediging en in de jaren 1859-1865 verrijst bij de stad een gordel van acht mastodonten van forten. Architect-generaal Henri Brialmont, de ontwerper, gaf er zijn naam aan. Fort 4 is het best bewaarde. Tot 1999 was dit militaire domein ‘verboden gebied’. Nu is iedereen er welkom.

 

Voorbije evenementen die plaatsvonden in Fort 4:

– Kindermarkt (elk jaar eind september)

– Rommelmarkt

– Sportbeurs

– Bloemenbeurs

– Fuiven (De afrekening (Studio Brussel), Fort Fiesta (Chirofuif),…)

– Carnaval??

 

Eigen evenementen

– rondleidingen

– fakkeltochten

– Fort Transit

– Midzomerfeest (dit jaar 20-06)

– Slotfeest

– theater (verspreide data, vb 20->22 en 28->31 januari, 4->7 februari Solo – MartHatentatief // 18-06 tot 20-06 Sterren vallen – Try out door Theater Froe Froe)

 

Fort 4 op televisie:

– Man bijt hond; Wim Helsen ‘Vrienden van de poëzie’

– Fata Morgana in Mortsel

– Ketnetprogramma …

– Monumentenstrijd (bij de 6 verkozenen uit provincie Antwerpen)

 

meer informatie volgt


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: